Interview met Bert-Jan IJpelaar

“Ik heb gewoon een wereldbaan”, zegt Bert-Jan IJpelaar, oprichter van Habilis, met een grote glimlach op zijn gezicht in zijn modern ingerichte kantoor in Eindhoven Noord. “Mensen bij elkaar brengen en bruggen bouwen tussen personen en bedrijven. Daar haal ik mijn plezier uit.” Vanwege het 25-jarig bestaan van Habilis is het tijd voor feest én reflectie. Een gesprek met één van de oprichters waarin hij terugblikt én vooruitkijkt.

Een positieve impact

“Wij behandelen mensen zoals we zelf behandeld willen worden”, antwoordt Bert-Jan op de vraag wat de kracht is van Habilis. “Dat geldt zowel voor onze klanten als ons personeel. Richting klant schuilt onze kracht in een aantal zaken. We hebben een mix aan ervaren en jonge mensen, hebben een groot netwerk en werken net zo lang aan een opdracht tot we slagen. Belangrijk daarbij te vermelden is dat wij onze kandidaten net zo belangrijk vinden als onze opdrachtgevers. Beiden benaderen we op een open en eerlijke wijze. Beiden hebben ook hetzelfde belang, namelijk een goede match. Voor onze eigen organisatie ligt de kracht in het feit dat we onze collega's veel vrijheid geven om hun werk te doen. En bovenal willen we dat de organisatie voelt als een warm bad.”

Kritische blik

Geboren in een familie zonder ondernemers, lag een keuze voor het ondernemerschap niet voor de hand voor Bert-Jan. Desondanks had hij altijd al in zijn achterhoofd om ooit iets voor zichzelf te beginnen, want dat past volgens hem beter bij een vent met een 'klein’ gezagsprobleem die graag zelf wil bepalen wat hij wel of niet wil doen.

Homo habilis

Nadat hij een aantal jaren in het bedrijfsleven had gewerkt, ontmoette hij tijdens zijn Master aan de EUR Monique van Limpt, waarmee hij Van Limpt en IJpelaar Organisatie Adviseurs heeft opgezet, dat later werd omgedoopt tot Habilis. “De naam Habilis komt van de homo habilis – de ‘mens’ die zich, voor het eerst, van werktuigen ging bedienen en daarmee een belangrijke stap in de evolutie betekende. Ook wij proberen een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen”.

Het bureau

Aanvankelijk was Habilis een organisatieadviesbureau, waarbij vraagstukken als ziekteverzuim, werkdruk, competentiemanagement en omgaan met agressie werden opgepakt. In die beginjaren is ook Habilis mens en onderwijs opgericht, waarover later meer. De jaren daarna veranderde met de komst van de partners Mario van Bambost en Peter-Paul Dings Habilis steeds meer van een adviesbureau naar een bureau voor executive search en interim management. En vanaf 2021 is daar Habilis Evolution bij gekomen. Ook daar komen we later in dit artikel op terug.

Onderwijs

Zoals eerder vermeld maakt Habilis Onderwijs ook al heel lang deel uit van van ons bedrijf. Onder leiding van partner Koen Verwold vormen zowel interim-management als organisatieverbetering in de onderwijssector de core van deze tak. Na de privatisering van de onderwijsbegeleidingsdiensten in het onderwijs in het begin van deze eeuw is Habilis een nieuwe markt gestapt. “Voordat ik in HR begon, heb ik de lerarenopleiding gedaan, waar ik ook mijn vrouw en veel goede vrienden heb leren kennen. Dus zie daar de link met Onderwijs .”

Onderscheidend

“Ik heb heel vaak te horen gekregen: ‘Wat jullie doen met executive search is niet toekomstbestendig. Over vijf jaar zijn jullie niet meer nodig.’ Mijn antwoord daarop is: “Een groot deel van ons werk is te automatiseren, bijvoorbeeld door middel van AI, maar een goede consultant zal altijd het onderscheid blijven maken. Het blijft uiteindelijk mensenwerk. En ik begrijp dat dat niet voor álle vacatures hoeft te gelden.''

Verjongen

Bert-Jan gelooft dat de toekomst in handen ligt van de nieuwe generatie. “We wilden altijd al verjongen”, zegt hij. “De arbeidsmarkt is zo krap, niet alleen op executive niveau, maar ook voor hbo’ers en wo’ers die toe zijn aan hun 2e of 3e stap. We dachten: “Waarom gaan we dat niet zelf doen?” Dat is de reden dat we samen met Philippe Cleutjens en Bob IJpelaar Habilis Evolution hebben opgezet dat zich op deze doelgroep richt.”

Bert-Jan sluit af: “Uiteindelijk hebben we binnen Habilis allemaal een vergelijkbaar DNA. We zijn allemaal helpers en verbinders. En dat ik dat al 25 jaar mag zijn in een hele fijne omgeving als Habilis, voelt als een groot voorrecht.”

Terug naar overzicht