Interview met Mario van Bambost en Peter-Paul Dings

Dit jaar viert Habilis zijn 25-jarig jubileum. Om dit te vieren, zoomen we in op de mensen en verhalen achter ons bedrijf. Na het afgelopen interview met Bert-Jan IJpelaar over de oprichting van Habilis, zijn deze week Habilis' partners Mario van Bambost en Peter-Paul Dings aan het woord.

Een nieuwe start met Mario van Bambost

De komst van Mario van Bambost in 2004 markeerde een nieuw hoofdstuk voor Habilis. De ontmoeting tussen Mario en Habilis tijdens een opdracht bij Stork bleek het begin van een succesvolle samenwerking. Mario's ambitie om te ondernemen en zijn klik met Bert-Jan, ze waren zelfs achterburen, leidde tot een logische stap: Mario sloot zich aan bij Habilis.

In de beginjaren was Habilis een breed georiënteerd bureau in de HR-dienstverlening. Na de komst van Mario zijn er nog verschillende initiatieven geweest maar vond er een duidelijke verschuiving plaats: "We besloten om ons te focussen op onze core business: Executive Search," legt Mario uit. "En dat bleek de juiste keuze: hierin zijn we simpelweg het beste."

Veerkracht

De beginjaren waren niet zonder uitdagingen. Zo was LinkedIn nog lang niet de norm toen Mario bij Habilis kwam. Sanne Janssen, een van de eerste research consultants, moest soms creatief te werk gaan om de contactgegevens van de geschikte kandidaten te achterhalen. "Er werden hele scripts geschreven en Sanne belde dan met een alias, alsof ze op zoek was naar een stageplaats of een of ander congres ging organiseren" lacht Mario.

De financiële crisis van 2009 trof ook Habilis. Het team kromp, maar Bert-Jan en Mario konden de koers vasthouden. "Knap hoe ze zo’n storm hebben weten te doorstaan. Van een team van dertig, naar een minimale bezetting en nu zijn we weer met vijfentwintig man/vrouw sterk.” zegt Peter-Paul Dings, die in 2016 als partner bij Habilis aansloot.

Peter-Paul Dings: een frisse blik

Mario en Peter-Paul delen een gemeenschappelijke achtergrond bij Stork, wat mede leidde tot Peter-Paul zijn overgang naar Habilis. Hij was jarenlang klant van Habilis en belde vanwege de drukte altijd laat vanuit de auto met Mario. Met Mario zijn directe benadering "Get a life" overtuigde hij Peter-Paul om de sprong te wagen naar het ondernemerschap bij Habilis.

De komst van Peter-Paul als vierde partner bracht een frisse kijk op marketing en klantwerving. "We zijn ons meer gaan richten op het uitbouwen van Habilis als naam en het bereiken van nieuwe klanten buiten ons eigen netwerk," aldus Peter-Paul. "Daarnaast blijven we ons continu ontwikkelen met nieuwe systemen en tools." Als relatief klein, maar breed recruitment bureau kan Habilis goed inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Deze flexibiliteit om zich aan te passen aan de arbeidsmarkt is de kern van het succes de afgelopen 25 jaar.

De Habilis-filosofie

De kracht van Habilis zit naast flexibiliteit vooral in de unieke band die de partners met hun klanten hebben. "We streven naar langdurige relaties, waarbij we de cultuur van het bedrijf écht leren kennen," benadrukt Peter-Paul. Zowel Mario als Peter-Paul hebben een HR-achtergrond in de maakindustrie. Deze gedeelde expertise is een belangrijke troef voor Habilis. "Zo kunnen we waardevolle adviezen geven en de perfecte match maken."

Die focus op mens en relatie is een rode draad door de Habilis-filosofie. "We hechten meer waarde aan de relatie dan aan de commercie," zegt Mario. "Dat is onze kracht en wie we zijn."

Groei en kansen

De toenemende vraag van klanten naar het invullen van functies op het middensegment bleef niet onopgemerkt binnen Habilis. In 2022 werd met Habilis Evolution, een label opgericht specifiek voor deze markt. "We merkten dat onze klanten steeds vaker op zoek waren naar kandidaten voor functies in het middensegment, en we wilden hen daar optimaal in kunnen bedienen.", aldus Mario. "We kunnen nu 'the best of both worlds' bieden: de expertise van Habilis op het gebied van Executive Search, gecombineerd met een gerichte focus op het middensegment."

Een wereldbaan

Terugkijkend op hun carrières bij Habilis, sluiten Mario en Peter-Paul zich bij Bert-Jan aan: "Het is een wereldbaan". De vrijheid, de impact die ze maken op hun klanten en kandidaten en daarnaast de kans om jonge talenten te begeleiden, dat maakt hun werk enorm waardevol.

"Het is ontzettend gaaf om te zien hoe jonge mensen zich binnen Habilis ontwikkelen en ook weer uitvliegen naar mooie nieuwe vervolg functies," aldus Peter-Paul. "Dat brengt veel positieve energie in onze organisatie.”

Terug naar overzicht